torsdag 18. juni 2009

vinterferie

Nå er det vinterferie for skoleunger i Bolivia, eller rettere sagt, siste dagen er i morgen. Det har vært litt uenighet om når denne ferien skulle begynne, men nå ser det ut som om de har blitt enige om det. Når den slutter er enda et åpent spørsmål. Det kommer an på hvor kaldt det blir og om kulda holder seg. På morgenen er det ned mot null grader, mange unger har lite klær, klasseromma er av mur, sola kommer ikke inn i klasseromma og de har ingen oppvarming. Da må det bare bli kaldt å sitte stille inne og konsentrere seg. Dersom ferien varer mer enn to uker har vi lyst til å begynne igjen, for her hos oss er det varmt på ettermiddagen og mange unger trenger å forbedre karakterene sine for å komme seg gjennom året.

I den forbindelse har jeg en stund nå hatt lyst til å begynne en dag til i uka. To dager er litt hjelp, tre dager hadde hjulpet ganske mye mer. Men dette kommer kun an på økonomien som så mye annet. Den største utgiften til dette er lønninger til de som jobber her. Vet ikke om dere er mottakelig for dette nå på sommeren, men dersom flere hadde gitt litt hver i måneden tror jeg ikke det hadde merkes for dere, men det hadde blitt en stor forskjell her. For det vi får inn i dag går det helt fint å hjelpe de to dager i uka.
Det er nydelige unger med fart og humør selv om de plundrer på skolen. Noe annet vi jobber med er å få opp selvbildet deres. Mange sier at de ikke klarer og jeg tror de får høre mye negativt hjemme. For det er slik med oss alle at å gi barn positive tilbakemeldinger krever mer bevissthet enn å gi de negative tilbakemeldinger. Og her er nok foreldrene enda mindre bevisst på dette enn vi er i Norge. Her er det enda vanlig med straff og slåing.

Vi lever i samme verden folkens og selv om det er langt til Bolivia er barna helt like og like forskjellig som barna i Norge. Så nå venter jeg spent på om det blir mulig å begynne en dag til i uka før jul eller ikke.

Ingen kommentarer: